Zařízení kanceláře: Jak se při práci cítit skvěle?

V důsledku pandemie Covid-19 si muselo mnoho lidí zvyknout na práci z domova. V souvislosti s takovou změnou bylo nutné najít si doma prostor pro práci a vkusně si jej zařídit. Pro někoho to byl pracovní stůl ve volném rohu pokoje nebo obývacího pokoje, pro někoho celý samostatný pokoj. Co by nemělo chybět ve vaší domácí kanceláři a jak si zařídit kancelář ve sdíleném open office?

homeoffice

Zařízení kanceláře

V kanceláři budete pravděpodobně trávit minimálně 8 hodin denně. Budete proto potřebovat několik důležitých věcí, bez kterých se během těchto 8 hodin neobejdete. Pokud si zařizujete kancelář doma, můžete si všechny přizpůsobit podle svých vlastních představ a prostorových možností. V práci se budete pravděpodobně muset přizpůsobit i ostatním kolegům nebo tomu, co vám dovolí vedení.

Prostředí, ve kterém se cítíte příjemně

Živé květiny, dostatek světla, oblíbená soška či dokonce nějaká aromalampa. Všechny věci, které vám z kanceláře vytvoří dokonalý prostor plný energie pro výkon povolání, jsou doslova žádány přímo na pracovním stole. Pokud je to možné, umístěte kancelářský kout blízko k oknu a pravidelně si větrejte – přísun čerstvého vzduchu je mimořádně důležitý.

Komfort na prvním místě

Komfortní pracovní židle a prostorný stůl, při kterém vás ani po 8 hodinách nebude bolet záda, je absolutní základ. Pokud na to máte doma prostor (nebo pokud vám to dovolí šéf v kanceláři), poohlédněte se i po sedacím vaku, malém křesle, nebo dokonce dvoumístné pohovce a malém konferenčním stolku. Když si budete potřebovat dát pauzu, pomůže vám, pokud se na chvíli vzdálíte od pracovního místa. Během polední pauzy si můžete na pohovce klidně vypít kávu, pokecat s klientem či kolegou, nebo se jen tak na pár minut natáhnout.

Aby vás nic nevyrušovalo

V kanceláři nebo pracovním koutku by vás neměly vyrušovat žádné hlouposti, které by mohly krást vaši pozornost od práce. Vše od různých domácích povinností (při kterých se tak dobře prokrastinuje - při pohledu na vysavač najednou dostanete obrovskou chuť vysávat), přes sociální sítě až po počítačové hry je třeba vynést za dveře. Ano, řada odborníků na výkon a soustředění dokonce doporučuje používat i doma k práci jiný notebook, než ten, který máte pro soukromé účely.

Důležité věci stále po ruce

Nočník v kanceláři pravděpodobně mít nebudete, ale občasná procházka na záchod vám neublíží. Nicméně, rozhodně byste měli mít po ruce stále dostatek pitné vody a nějaký snack v případě, že budete potřebovat dodatečnou energii. Nezapomeňte také na pravidelný pohyb. Pokud se vám podaří vyčlenit si v kanceláři pár metrů na karimatku, na které se můžete během dne trochu rozhýbat a protáhnout, bude se vám pracovat mnohem lépe.