Tipy a triky jak naučit dítě spát ve vlastní postýlce

Množství rodičů si už od narození vypěstovalo zvyk, při kterém jejich potomek s nimi sdílí manželskou postel. Není to vysloveně špatné, ale s přibývajícím věkem se může životní prostor i na té nejštědřejší manželské posteli stále více zmenšovat a často se první obětí stává tatínek, který na konci dne musí spát na pohovce nebo v pracovně. V článku jsme si pro vás připravili několik jednoduchých tipů, díky kterým naučíte vaše děti nejen spát, ale také usínat v postýlce.

dieta-v-postielke

Jak naučit dítě spát v postýlce?

Hned na úvod musíme napsat, že tipy uvedené v našem článku nejsou zaručenými návody k úspěchu. Zatímco jeden z triků může zabrat na 100 dětí ze 100, druhý nemusí fungovat u většiny z nich. Každé dítě je individuální a jedinečné, každé reaguje na první usínání v dětské postýlce úplně jinak. Vyzkoušejte různé tipy a pokud na ně dítě zareaguje špatně, zbytečně na něj netlačte. Můžete je vyzkoušet o pár dní nebo týdnů později.

Tipy pro novorozence

Nejlepším obdobím pro naučení vašeho dítěte usínat individuálně ve vlastní postýlce je doba hned po narození. Pravděpodobně si budete užívat i ty chvíle, kdy vám váš malý poklad usne v náručí, ale mezi oblíbené způsoby patří i uspávání v kočárku nebo v postýlce. Právě malé dětičky stačí uložit po krmení a přebalení do postýlky nebo kočárku, případně je trochu pohoupat a za chviličku už spí. Pokud si navíc od samého začátku zvyknou, že po uložení z místnosti odejdete, ve vyšším věku s tím nebudou mít problém. 

Jak naučit usínat v postýlce roční dítě?

Pokud jste dítě do roka pracně uspávali nebo ho dokonce nechali spát s vámi v manželské posteli, přechod na samousínání v postýlce může být trochu náročnější, ale ne nemožný. Prvním tipem je seznámit dítě s postýlkou i mimo dobu spánku, a tedy využívat ji jako bezpečnou ohrádku na hraní, když si například potřebujete dovařit oběd nebo odskočit na WC. Druhý ověřený tip je uspávat dítě v postýlce během odpoledního spánku, a teprve po pár dnech to vyzkoušet v noci. Postýlka může být klidně ve vaší ložnici a během usínání můžete být u dítěte. Když si dítě zvykne na tohle, můžete odejít z ložnice hned po jeho uložení do postýlky.

V jakém věku by už dítě mělo spát samé?

Neexistuje žádný exaktní čas, ale kolem dvou let je dítě už dostatečně velké na to, aby v manželské posteli zabralo mnoho místa a nedovolilo vám dobře se vyspat. V tomto věku už můžete pomalu pracovat na odsunu dítěte do vlastního pokoje, zvláště pokud je na cestě i další potomek, se kterým by se mohli v noci navzájem rušit.

Je dobré nechat dítě vyplakat?

Určitě vás napadlo, že naše rada nechat roční dítě v postýlce usnout samé a odejít z ložnice má jednu díru. Správně, dítě bude určitě plakat. Na vyplakání se názory různí. Zatímco rodiče tvrdí, že stačí přežít jeden-dva dny a dítě se opravdu vypláče a zvykne si, odborníci zvedají varovný prst nad možnou psychickou újmou dítěte. Právě proto tu máme další typ, který vám pomůže dítě osamostatnit, dovolí mu trochu si i poplakat, ale neriskujete při něm nějaké trauma:

Když dítě začne po vašem odchodu plakat, nechte ho plakat jednu minutu. Po návratu jej můžete utěšovat dvě minuty. Následně zase odejdete a necháte ho plakat trochu déle. Intervaly stále prodlužujete (2, 5, 10 minut) a po návratu vždy dítě utěšujete zmíněné 2 minuty. Jaký to má smysl? Dítě pochopí, že nejste pryč a že v případě nouze mu přijdete na pomoc. Neriskujete tak trauma z náhlého odloučení. Rovněž však necháte dítě strávit nějaký čas o samotě, o kterém zjistí, že je bezpečný a nemá se čeho bát. Již při třetím-čtvrtém intervalu dítě pravděpodobně přestane plakat dříve, než byste k němu přišli. Při dalším uspávání si opět pravděpodobně minutku-dvě popláče a nakonec usne. Pokud by však plakalo déle (například těch 10 minut), zřejmě má nějaký jiný problém (něco ho bolí, je hladové, atd.) a vaším úkolem je tehdy přijít, zkusit problém vyřešit a znovu ho vyzkoušet nechat usnout o samotě.

Dítě musí mít komfort

Kromě plného bříška a prázdného střívka musí mít dítě i suchou plenku, dobře vyvětraný pokoj, příjemnou pokojovou teplotu (18-20 stupňů), měkké a voňavé ložní prádlo, ale také komfortní dětskou matraci. V dokonalém komfortu děti usnou mnohem rychleji a díky kvalitní matraci se nemusíte bát nesprávného vývoje jejich páteře zda pozdějších zdravotních problémů. Pokud byste potřebovali poradit s výběrem matrace nebo doplňků, neváhejte nás kontaktovat.