Jak prodloužit životnost matrací a co má na to vliv

Matrace mají, podobně jako všechny ostatní věci v našem životě, nějakou životnost. Ta však není přesně dána, jako například u potravin či léků. Životnost matrace může skončit již po několika týdnech ve velmi špatných podmínkách, ale při správné péči vás může matrace snadno přežít. Dnes se v krátkosti podíváme, co všechno ovlivňuje životnost matrací, což ji dokáže výrazně zkrátit, ale také na různé triky, které matraci ochrání před nadměrným opotřebováním.

ako-predlzit-zivotnost-matraca

Životnost matrací

Životnost matrací ovlivňuje spousta věcí. V první řadě je to například samotná kvalita materiálu a preciznost jeho zpracování. Prémiové matrace z kvalitních materiálů, jaké naleznete i v naší nabídce, pochopitelně vydrží více, než matrace za pár korun z materiálů neznámého původu. Velký vliv na životnost matrace má i to, jak často ji využíváte a kolik osoba využívající matraci váží (to má vliv zejména na její postupné proležení). Proto je důležité vybrat si tvrdost matrace správně (čím tvrdší, tím lépe i pro vaši páteř). Pokud by na stejné měkké matraci spal například 100kilový muž nebo 50kilová žena, muž se bude během spánku přepadávat hlouběji a matrace vydrží mnohem méně.

Co negativně ovlivňuje životnost matrací?

Největším nepřítelem matrací je vlhkost a nesprávné čištění pomocí různých agresivních čistících prostředků. Samozřejmostí je, že pokud matrace přijde do kontaktu s vlhkostí (například při nevhodném čištění, noční nehodě dětí nebo domácích mazlíčků), není hned odepsán. Je třeba jej co nejdříve a důkladně vysušit. V opačném případě se v něm začnou množit plísně, bakterie a jiné patogeny, matrace začne smrdět a už ji nezachrání nic. Matraci dokážou nenávratně poškodit i škůdci ať už hmyz, nebo hlodavci.

Jak prodloužit životnost matrací?

Při čištění používejte pouze osvědčené postupy s co nejmenším množstvím vody. Kvalitní matraci je vhodné svěřit raději do rukou čistírny (čistící služby a servisy přijdou k vám domů a se špičkovou technikou se postarají nejenom o matraci, ale také o koberce či pohovku). Pokud se matrace setká s větším množstvím tekutiny, za každou cenu ji co nejdříve vysušte, ať už přikládáním jednorázových kapesníků, fénováním nebo vystavením přímému slunečnímu záření. Na matraci pravidelně kontrolujte i její stav (například při praní potahu), zda se v něm nezabydlela nějaká zvířátka, a to zejména v případě, že ho máte někde na chatě, kde nespíváte pravidelně.

Dodržujte doporučení výrobců

Dalším tipem je dodržování doporučení výrobce konkrétní matrace. Pokud výrobce doporučuje matraci každý týden otočit, jednou za dva týdny vyvětrat nebo její potah jednou za měsíc vyprat, rozhodně se nevyplatí tyto rady ignorovat. Například samotné otáčení matrace zajistí, že se bude jeho odpor měnit rovnoměrně a nestane se vám, že budete mít po čase například na úrovni ramen, hrudníku nebo hýždí doslova vyleženou díru.

Chránič matrací, potah na matrace či vrchní matraci

Aby matrace co nejdéle vydržela, je třeba ji chránit. Používání ložní plachty je v tomto případě absolutní minimum. Pokud je to možné, při koupi matrace si vybírejte model s hrubým potahem. Pokud ji matrace nemá , stále lze dokoupit. Pro menší děti a pro seniory doporučujeme přikoupit i chránič na matraci, který vaši matraci dokonale ochrání před každou nehodou. Pokud chcete životnost matrace (nebo pohovky) prodloužit opravdu výrazně, můžete si objednat i cenově dostupnou vrchní matraci, která navíc také zvýší komfort vašeho spánku.